Symptomen

 • De gebruiker wil gegevens van een website in Excel gebruiken, zoals aandelenkoersen.
 • De gegevens van het web moeten automatisch worden aangepast.

Remedie

 1. Zoek een webpagina op waarop zinvolle gegevens staan die regelmatig ververst worden.
 2. Ga in Excel 2007 of 2010 naar het tabblad Gegevens en klik in de groep Ext. geg. ophalen op de knop Van web.

 1. Voer het webadres ofwel de URL in die u eerder heeft opgezocht en druk op [Enter] of klik op Ga naar.

 1.  Klik op het pijltje naast de tabel(len) die u wilt gebruiken.
 2. Klik dan op de knop Importeren.
 3. Kies waar u de gegevens wilt plaatsen of ga akkoord met de standaardinstelling, cel A1, door op OK te klikken.
 4. De gegevens worden opgehaald en in Excel geplaatst.

Verdieping

Excel biedt de mogelijkheid om gegevens van een internet of intranet pagina te halen door middel van een web query. Deze kan gegevens van de pagina of in een tabel ophalen, zodat u ze kunt analyseren met behulp van Excel. De opgehaalde gegevens worden ontdaan van afbeeldingen en van scripts.

Een probleem is dat de meeste buitenlandse sites andere scheidingstekens in getallen gebruiken en een andere datumweergave. Het is waarschijnlijk dat een getal niet in Excel getoond wordt als 0,79, maar als 0.79. Dit maakt het moeilijk of onmogelijk om met deze getallen verder te rekenen.

Een oplossing voor het omzetten van decimale punten naar komma’s kan de functie SUBSTITUEREN zijn. Maak in een nieuwe cel deze functie en voer als eerste parameter het celadres in van de waarde die u wilt omzetten. Voer bij de parameter Oud_tekst de punt in (de notatie wordt “.”) en bij Nieuw_tekst de komma (“,”). De punt in het getal wordt door de functie omgezet naar een komma. Kopieer de formule naar beneden om ook andere getallen automatisch van een komma te laten voorzien.

Andere getallen of datums zijn wat lastiger aan te passen, maar door slim gebruik te maken van de mogelijkheden van Excel lukt het meestal wel.

Tips

 • Rechtsklik ergens in het binnengehaalde bereik en kies Query bewerken om de eigenschappen van de query aan te passen, zoals de URL of de tabel waar de gegevens vandaan komen.
 • Rechtsklik ergens in het binnengehaalde bereik en kies Eigenschappen van gegevensbereik om zaken als de querydefinitie, vernieuwing van gegevens en de gegevensopmaak te wijzigen.
 • Klik in het venster Webquery bewerken op de knop Query opslaan om de query als een .iqy bestand op schijf te bewaren. De standaardmap is de map Microsoft\Query’s binnen uw gebruikersprofiel.
 • U kunt met een teksteditor als Kladblok een eigen .iqy bestand maken en dit in Excel openen, maar dat is iets voor de echte gevorderden.
 • Als het niet nodig is een vernieuwbare webquery te maken, kunt u de gegevens ook gewoon kopiëren van de webpagina en plakken in Excel. Het kan een nog beter idee zijn om de webpagina als HTML bestand op te slaan, en dit in Excel te openen. Soms werken opmaak en getalopmaak zo beter dan bij het plakken via het klembord.
 • Als u gegevens kopieert van een webpagina en plakt in Excel, kunt u er via het pictogram met plakopties alsnog een vernieuwbare webquery van maken.