Symptomen

 • De organisatie is overgestapt op Office 365 in de cloud.
 • Een gebruiker wil een gemachtigde toevoegen die zijn of haar agenda kan bekijken.

Remedie

Het is in Office 365 niet mogelijk gemachtigden toe te wijzen. Gebruik hiervoor een Outlook client, zoals hieronder Outlook 2010:

 1. Kies Bestand, Info.
 2. Klik op Accountinstellingen, Gemachtigdentoegang.
 3. Controleer of hier gemachtigden zijn ingevoerd en wijzig indien nodig de eigenschappen.
 4. Om een nieuwe gemachtigde toe te voegen, klik op de knop Toevoegen.
 5. Selecteer de naam in de lijst en klik op Toevoegen.
 6. Klik op OK.
 7. Stel de machtigingen in die u wilt verlenen, zoals lezer, auteur of redacteur van uw agenda. Ook andere Outlook items kunnen gedeeld worden, zoals het Postvak IN.
 8. Klik op OK en nogmaals op OK.

Verdieping

Office 365 is een cloud-gebaseerd systeem waarbij organisaties voor elke gebruiker een maandelijks abonnement kunnen afsluiten. Het bezitten, installeren en onderhouden van een eigen Exchange mailserver, SharePoint server of Lync server is daarmee overbodig.

Gebruikers kunnen hun mail lezen door in te loggen op een website en gebruik te maken van OWA, ofwel Outlook Web App, een volledig via de browser te bedienen versie van Outlook. Deze webversie van Outlook beschikt echter niet over alle mogelijkheden. Onder meer is het niet mogelijk gemachtigden toe te wijzen. Ook de beheerder heeft deze mogelijkheid niet.

Tips

 • Als er in Office 365 een account is waaraan geen Outlook client is gekoppeld, kan dit account geen gemachtigden toewijzen. De oplossing is het tijdelijk koppelen van het account aan een Outlook client, waarna toewijzen via de client kan gebeuren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een virtual pc, zodat de normale instellingen van uw systeem niet verstoord worden.
 • Het is mogelijk diverse opdrachten die via de normale interface niet mogelijk zijn, zoals gemachtigdentoegang, via PowerShell toch aan Office 365 door te geven. Raadpleeg hiervoor gespecialiseerde documentatie die u bij Microsoft kunt vinden.

Zie ook

Outlook profiel aanmaken.
Outlook agenda op intranet/internet plaatsen.
Outlook agenda door een ander laten beheren.