Symptomen

  • Er treden installatieproblemen op met het installeren van Office via het reguliere Setup-bestand. In de foutmelding is aangegeven dat Setup niet verder kan worden uitgevoerd.
  • De gebruiker probeert tevergeefs een onderdeel van een programma toe te voegen (of te verwijderen), afwijkend van de eerste of een eerdere installatie.

Remedie

  • Download het programma WindowsWindows Installer CleanUp Installer CleanUp (van http://support.microsoft.com/kb/290301) en installeer het.
  • Onderzoek via dit programma welke toepassingen met Windows Installer zijn geïnstalleerd.
  • Maak een systeemherstelpunt van uw pc in Windows (en/of een back-up van uw belangrijke gegevens).
  • Verwijder de (de-)installatiegegevens en/of registervermeldingen van de toepassing(en) die Setup mogelijk kunnen hinderen. Als de Setup na een verwijdering wederom niet lukt, ga dan terug naar het aangemaakte herstelpunt en probeer een ander mogelijk hinderend programma.
  • Eventueel kunt u alle installatiegegevens van Office zelf verwijderen en de gehele installatie van Office geheel opnieuw doen.

Verdieping

Allerlei (oor)zaken kunnen de installatie – of aanpassing van de configuratie van een geïnstalleerd pakket – via de standaard meegeleverde Setup-optie hinderen. Denk aan gewijzigde bibliotheekbestanden (.DLL) door installatie van andere programma’s, interactief toegevoegde onderdelen of plug-ins en dergelijke.

Gebruik van het programma Windows Installer CleanUp kan dergelijke onderdelen aantasten en dat kan tot gevolg hebben dat u bepaalde toepassingen – al dan niet na aanpassing of verwijdering van hun (de-)installatiegevens – opnieuw zult moeten installeren. Wat het schoonmaakprogramma precies wel en niet doet en op welke programma’s het allemaal van toepassing is, vindt u op de webpagina in de Knowledge Base van Microsoft die hierboven is genoemd voor de download.

Andere versies

Het programma Windows Installer CleanUp werkt ook onder Windows Vista, maar Office 2007 staat niet in de lijst waarop het installatieprobleem van toepassing zou kunnen zijn. De informatie in de Knowledge Base stamt echter wel uit 2006, dus mogelijk zijn op dit moment ook (her)installatieproblemen met versie 2007 op deze manier op te lossen.

Tips

  • Een heel nieuwe installatie van Office heeft de voorkeur boven het testen op mogelijk storende toepassingen en het verwijderen van de installatiegegevens daarvan met Windows Installer Cleanup. Maar u zult de installatiegegevens van Office zelf met dit programma moeten verwijderen omdat de ‘schone’ Setup anders ook niet zal werken.
  • Als het installatieprobleem pas onlangs is opgedoken terwijl dit voordien geen probleem was, zou u ook via Systeemherstel terug kunnen keren naar een herstelpunt toen de (her)installatiefunctie nog wel goed functioneerde. Wees wel alert: mogelijk moet u hierdoor ook bepaalde programma’s of onderdelen opnieuw installeren.

Zie ook

Systeemherstelpunt