Symptomen

 • Internet Explorer start langzaam op.
 • De browser reageert traag of loopt af en toe vast.

Remedie

 1. Sluit alle geopende programma’s af, inclusief Internet Explorer.
 2. Kies in Windows XP Start, Uitvoeren of klik in de nieuwere Windows versies op de knop Starten en typ inetcpl.cpl [Enter].
 3. Een dialoogvenster Eigenschappen van Internet verschijnt.
 4. Klik op het tabblad Geavanceerd.
 5. Klik onder Instellingen voor Internet Explorer opnieuw instellen op de knop Opnieuw instellen.
 6. U gaat alle instellingen voor Internet Explorer opnieuw instellen. Het is niet verplicht het selectievakje Persoonlijke instellingen verwijderen in te schakelen. Doe dit alleen als u zeker weet dat u uw browsegeschiedenis, zoekproviders, startpagina’s en andere persoonlijke instellingen wilt wissen.
 7. Klik op Opnieuw instellen.
 8. Sluit na het opnieuw instellen eventuele geopende vensters.

Verdieping

Internet Explorer kent diverse gebruikersinstellingen. Een onderdeel daarvan is de mogelijkheid eigen zoekmachines, invoegtoepassingen en ActiveX-besturingselementen te installeren. deze mogelijkheden worden wel eens misbruikt door kwaadaardige webpagina’s en malware om zaken op de pc te installeren die de gebruiker helemaal niet wil. Slecht geschreven invoegtoepassingen kunnen de browser laten vastlopen.

Maar ook kunnen allerlei goed bedoelde zoekbalken en invoegtoepassingen Internet Explorer aanzienlijk vertragen. Zij zorgen bovendien voor een niet-standaard interface, zodat de helpdesk zijn werk minder goed kan doen. Met de stappen hierboven verwijdert u allerlei instellingen en zorgt u ervoor dat Internet Explorer weer ‘standaard’ werkt.

De knop Opnieuw instellen is wel een beetje een paardenmiddel. Het stelt de volgende onderdelen in naar de basisinstelling:

Startpagina’s
Zoekbereiken
Browsegeschiedenis
Formuliergegevens
Wachtwoorden
Instellingen voor de vormgeving
Werkbalken
ActiveX-besturingselementen

U kunt natuurlijk ook gewoon bekijken welke invoegtoepassingen problemen veroorzaken en alleen die uitschakelen. Sterker nog, Internet Explorer 9 heeft daar een heel handig dialoogvenster voor.

 1. Kies in Internet Explorer 9 Extra, Invoegtoepassingen beheren.
 2. Bekijk de lijst of filter deze met behulp van de typen invoegtoepassingen links.
 3. Let vooral op de kolom Laadtijd: deze schat hoeveel langzamer de browser zal opstarten.
 4. Selecteer een regel en klik op de knop Uitschakelen om deze invoegtoepassing voor de toekomst uit te schakelen. Om een uitgeschakelde toepassing weer in te schakelen selecteert u de regel en klikt u op de knop, die nu Inschakelen heet.

Tips

 • Stel een beleid in met informatie over wat gebruikers wel en niet mogen installeren binnen hun browsers.
 • Denk na over een groepsbeleid voor browserinstellingen (Group Policy).
 • Gebruik altijd de nieuwste versie van de browser.
 • Internet Explorer is niet meer de meest gebruikte browser, en het was al nooit de meest ‘standaardvriendelijke’ browser. Overweeg eens om Mozilla Firefox of Google Chrome tot de standaardbrowser binnen uw organisatie te maken.

Zie ook

Internet Explorer vervangen door een andere browser.