Symptomen

  • Werkmappen die in Excel 2003 en in oudere Office-versies nog (redelijk) snel openden, hebben in Office 2007 of hoger een aantal minuten nodig voordat ze geopend zijn.

Remedie

  1. Open de werkmap in kwestie.
  2. Klik in het lint van Excel 2010 op de tab Bestand, of kies in Excel 2007 de Office-knop.
  3. Kies Opslaan als.
  4. Scroll omlaag en klik op de regel Excel Binaire werkmap (.xlsb).

  5. Klik op de knop Opslaan om het bestand in het .xlsb-formaat op te slaan.

Verdieping

Oudere werkmapformaten sloegen de inhoud van de werkmap in binair formaat op: in nulletjes en ééntjes. Het gebeurde nogal eens dat een werkmap beschadigd raakte. In dat geval was de hele werkmap onbruikbaar en waren veel wijzigingen verloren gegaan.

De moderne bestandsformaten zoals .xlsx en .xlsm zijn XML-formaten. Dit formaat maakt het mogelijk de diverse onderdelen van een werkmap binnen het werkmapbestand in aparte containers op te slaan. Bij het begrip containers moet u denken aan afzonderlijke delen van het bestand: een voor het opslaan van de inhoud van cellen, een ander voor het opslaan van opmaak, weer een ander voor het opslaan van macro’s, en ga zo maar door.

Het voordeel hiervan merkt u als het bestand per ongeluk beschadigt raakt. In een gunstig geval is slechts één van de containers in het bestand beschadigt. U verliest dan niet de complete inhoud van uw hele werkmap, maar alleen het beschadigde onderdeel. Hebt u geluk, dan kunt u dat onderdeel ook nog eens gemakkelijk herstellen door een kopie van die container uit een oudere versie van de werkmap in te plakken.

Het nadeel van bestanden in XML-formaat zoals .xlsx en .xlsm is dat er een vertaalslag moet worden uitgevoerd als het bestand geopend wordt. Deze vertaalslag wordt uitgevoerd door een XML-parser. De extra tijd die dit voor kleine werkmappen kost, is verwaarloosbaar. Naarmate de omvang van werkmappen toeneemt (5 Mb of meer), wordt deze vertaaltijd meer en meer merkbaar. Een in het binaire .xlsb-formaat opgeslagen bestand hoeft niet vertaald te worden en opent dus sneller.

xlsb-bestanden zijn kwetsbaarder, net als hun oude .xls-broertjes en zusjes.

Tips

  • Hebt u een .xlsm- of .xlsm-bestand in het .xlsb-formaat opgeslagen, test dan of de conversie naar tevredenheid heeft plaatsgevonden. Als dat zo is, verwijder dan het oorspronkelijke bestand om vergissingen te voorkomen.

Zie ook

XML.

Excel-bestandsformaten.