Symptomen

  • De gebruiker wil snel een opsomming maken, maar de gebruikelijke opties voor automatische opsommingen werken niet.
  • Een bijzonder teken of symbool (eventueel een afbeelding) moet als opsommingsteken dienen.
  • Een nieuw opsommingsteken moet in elk document ter beschikking staan.

Remedie

  • Controleer in Extra, Opties (Office 2003 of ouder), via de Officeknop (2007) of op tab Bestand (2010 en 2013) – of bij de AutoCorrectie-opties op tabblad AutoOpmaak tijdens typen het vinkje bij Automatische opsommingstekens is ingeschakeld.
  • Definieer een nieuw opsommingsteken via de optie in het submenu dat verschijnt met de keuzepijl achter de knop. Met behulp van knoppen als [Symbool] of [Afbeelding] kunt u daar nieuwe bullets toevoegen.
  • Vanaf versie 2007 kunt u nieuwe opsommingstekens toevoegen aan een bibliotheek van bullets. Klik op tab Start, groep Alinea op de pijl achter de knop Opsommingstekens. Klik in het keuzepalet met de rechter muisknop op het opsommingsteken onder de Documentopsommingstekens en kies Toevoegen aan bibliotheek.

Verdieping

Automatische opsomming start in programma’s als Word, Outlook en PowerPoint als u een alinea begint met een streepje (- koppelteken), een asterisk (* wordt omgezet naar een rond bolletje), een cijfer met een punt erachter of een teken met een haakje erachter. De volgende alinea krijgt hetzelfde opsommingsteken of het volgende teken (cijfer of letter), tenzij u direct na het aanmaken van het volgende item twee [Enter]’s geeft. Ook op [Backspace] drukken stopt de opsomming, bij de eerste keer gaat u ingesprongen verder onder de tekst van het vorige item, de tweede keer ingesprongen onder het opsommingsteken, en de derde keer aan de linker kantlijn.

U kunt ook een opsomming beginnen of achteraf aan een of meerdere alinea’s toekennen met de sneltoets [Ctrl]+[Shift]+[L]. Deze past de laatst gekozen vorm van (on)genummerde lijst toe op de alinea(‘s).

Tips

  • Als u tekens typt die normaliter een automatische opsomming starten, maar dat is niet de bedoeling, druk dan direct op [Ctrl]+[z] (Ongedaan maken). De alinea (met de getypte tekens) springt dan terug naar de linkerkantlijn.
  • Verwijderen uit de bulletbibliotheek (vanaf versie 2007): klik met de rechter muisknop op de te verwijderen bullet in het palet onder Bibliotheek opsommingstekens.

 Zie ook

Volgorde in opsomming snel wijzigen