Symptomen

  • De organisatie wil niet dat de gebruiker gaat zitten rommelen met allerlei gratis sjablonen van Office.com.
  • De gebruiker wil direct naar het dialoogvenster voor sjablonen.

Remedie

Maak in Word 2007 en 2010 een knop in de werkbalk Snelle toegang.

  1. Klik op de knop Werkbalk Snelle toegang aanpassen.
  2. Kies Meer opdrachten.
  3. Ga naar Kies opdrachten uit en selecteer Alle opdrachten.
  4. Ga in de linker lijst naar Nieuw document of nieuwe sjabloon en voeg deze optie toe aan de rechter lijst.
  5. Klik op OK.
  6. Klik op de nieuwe knop om direct toegang te krijgen tot het aloude dialoogvenster voor sjablonen.

Verdieping

In Word 97, 2000, 2002 en 2003 was het werken met eigen sjablonen heel eenvoudig. U maakte een sjabloon en sloeg het op in de standaardlocatie voor sjablonen, of in een werkgroepmap op de server. Ongewenste sjablonen kon u gewoon van schijf verwijderen.

De gebruiker kon gewoon naar Bestand, Nieuw en koos daar een tabblad waar de bedrijfssjablonen stonden. Hij of zij werd niet afgeleid door allerlei andere opties en sjablonen die kunnen worden gedownload van de website Office.com, maar die niets met de huisstijl te maken hebben. Zie de afbeelding hieronder uit Word 2010.

In Office 2007 en hoger is het werken met sjablonen een stuk ingewikkelder gemaakt. De gebruiker wordt na het kiezen van Office-knop, Nieuw of Bestand, Nieuw eerst geconfronteerd met een enorme berg sjablonen. De meeste daarvan zijn niet eens op het systeem te vinden, maar kunnen na het kiezen worden gedownload van een website. De optie Mijn sjablonen, waarmee de persoonlijke of bedrijfssjablonen worden getoond, is een beetje verloren geraakt in dat visuele geweld.

Ingebouwde sjablonen verwijderen

Wie in Word 2010 kiest voor Bestand, Nieuw, Voorbeeldsjablonen ziet een grote hoeveelheid voorbeeldsjablonen. Maar waar staan deze bestanden eigenlijk op schijf? U kunt er niet bij komen en ze dus ook niet verwijderen.

De enige optie lijkt het verwijderen van de verwijzingen naar deze sjablonen in het Windows register. Zie de oplossing hieronder.

Zie ook

Ongewenste Microsoft sjablonen verwijderen.

Eigen sjablonen maken van documenten.

Waar staan mijn sjablonen?

Omgaan met macro’s, sjablonen en invoegtoepassingen in Office 2007