Symptomen

  • U gebruikt een recente versie van Excel (versie 2010) en bent de trotse eigenaar van een moderne computer. Maar gebruikt u een werkmap met macro’s die in oude versies altijd prima functioneerden, dan hangt Excel op de meest onverwachte momenten.

Remedie

Maak op het bureaublad een snelkoppeling waarmee u Excel 2010 start:

  1. Klik op de knop Starten.
  2. Typ cmd in het vak dat eigenlijk bedoeld is om programma’s te zoeken:

Er verschijnt een venster dat de ouderen onder u herinnert aan de goede oude tijd waarin het besturingssysteem MS DOS de (computer)wereld regeerde.

  1. Typ start /affinity 1 ”C:\ … \excel.exe”

Op de plek waar u de puntjes (…) ziet, typt u het pad naar het Excel-programma. De totale opdracht wordt dan bijvoorbeeld start /affinity 1 C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office14\excel.exe

Excel wordt nu opgestart en maakt gebruik van slechts één processor.

Verdieping

Bepaalde merken en typen computers ondervinden problemen als een herberekening door meerdere processoren wordt uitgevoerd. Soms hangt Excel als de opdracht Range.Calculate wordt uitgevoerd, soms tijdens een herberekening die in de Excel-omgeving getriggerd wordt, en soms als u de werkmap opslaat.

U kunt tijdens het uitvoeren van een herberekening gebruik maken van meerdere processoren. Dit kunt u met Bestand, Opties, Geavanceerd instellen door de optie Berekeningen met meerdere threads toestaan aan te vinken.

Hetzelfde effect kunt u ook bereiken door in een VBA-programma de opdracht Application.MultiThreadedCalculation.Enabled = FALSE te geven.

Niet zo gek veel toepassingen hebben baat bij het verdelen van de werklast over meerdere processoren. Bent u aan het typen, of wordt er iets van internet gedownload, dan is de computer het leeuwendeel van de tijd aan het wachten. Wachten tot er weer iets te doen is. Maar Excel kan een processor prima vermaken. Voer een ingewikkeld stel berekeningen uit en de processor is een paar seconden zoet. Het inschakelen van meerdere processoren (CPU’s) leidt dan echt tot een verbetering.

En toch is Excel niet goed in het verdelen van de werklast over meerdere CPU’s. Dat klinkt gek, zult u wellicht denken, want Excel is toch door een zeer professionele software-bouwer gemaakt. Eentje die nota bene Windows zelf heeft ontwikkeld. Bedenk echter dat Excel niet zo maar een programma is. Met Excel kan een beginner al een behoorlijk ingewikkeld rekenmodel met talloze formules bouwen. Een model met een wirwar van cellen die elkaar onderling allemaal kunnen beïnvloeden. En gevorderde gebruikers programmeren daar nog eens tientallen macro’s omheen. En de echte professionals gaan het gebruik van Object geörienteerde events ook niet uit de weg. Probeer dan maar eens een manier te bedenken om de werklast goed te analyseren en netjes over de beschikbare CPU’s te verdelen!

Tips

  • Krijgt u de melding Kan bestand C:\Program niet vinden, dan bent u vergeten de dubbele aanhalingstekens om het programmapad te zetten.
  • Houd er wel rekening mee dat, als u het programma aan één processor koppelt, Excel aanzienlijk trager zal werken dan wanneer alle beschikbare processoren worden gebruikt.