Symptomen

 • U of uw organisatie willen aandacht schenken aan het milieu, maar niet besparen op kwaliteit.
 • Gebruikers zijn bekend de methoden om minder inkt/toner te gebruiken bij het maken van afdrukken, bijvoorbeeld door de instelmogelijkheden van de printer te wijzigen. Men is echter niet tevreden omdat de kwaliteit van de afdruk onvoldoende is.
 • De afdrukken die met de Word-instelling Conceptkwaliteit gebruiken worden gemaakt, zijn van onvoldoende kwaliteit voor externe communicatie.

Remedie

Gebruik het lettertypebestand van Ecofont:

 1. Surf naar de website www.ecofont.com/nl.
 2. Download de demo.
 3. Er verschijnt een dialoogvenster waarin u uw gegevens kunt invullen.
 4. Vul de gevraagde gegevens in en klik op Downloaden.
 5. Begin met het downloaden van de installatiehandleiding.
 6. Download dan het milieuvriendelijke font.
 7. Sluit alle Microsoft Office-programma’s.
 8. Installeer het font op uw pc:
 9. Blader naar de map waar u de download hebt opgeslagen en pak het .zip-bestand uit. (Als u de volledige versie installeert, zorg er dan voor dat het bestand EcofontData.zip in dezelfde map staat als het .msi-bestand.)
 10. Dubbelklik op EcoFontSetup en voer de installatie van het lettertype uit.
 11. Start Microsoft Word.
 12. Bekijk het lint en controleer of u de nieuwe knoppen ziet. Links ziet u de knoppen in de groep Ecofont in Office 2007 en recenter, rechts de werkbalk in Office 2003 en ouder:

Verdieping

Bij het maken van een afdruk van een letter wordt de inkt in kleine cirkeltjes op het papier aangebracht. De cirkeltjes overlappen elkaar. Door de cirkeltjes elkaar bijna helemaal (maar net niet) te laten overlappen, ontstaat een bijna rechte lijn. Zie de linkerafbeelding hieronder.

Bij het maken van een afdruk in conceptkwaliteit worden minder cirkels afgedrukt: de cirkels liggen dus verder uit elkaar. Het resultaat is tweeledig:

 • een besparing van (in dit voorbeeld) 50% op het inkt/toner-gebruik;
 • een gehavende, voor het oog onregelmatige lijn.

De fonts die u onder Remedie hebt geïnstalleerd zijn gebaseerd op het waarnemingsvermogen van het menselijk oog. De randen van de letters zijn opgebouwd uit overlappende inktcirkels, zodat u een scherpe lijn (rand) ziet. Tussen de linker- en rechterrand moet de inkt de letter opvullen. Het menselijk oog is niet in staat kleine witte plekjes in dit zwarte vlak te zien. Daarom wordt de letter niet massief opgevuld. Zie onderstaande afbeelding.

Drukt u tekst af in een hele kleine letter, dan heeft een poging met Ecofont inkt te besparen per definitie geen zin. De letter is eenvoudigweg te klein om gaatjes in te maken. Voor grote fonts geldt het omgekeerde. Deze letters zijn zo groot dat er erg veel gaatjes in worden aangebracht. Dit kan een vergrijzend effect hebben. Daarom kunt u Ecofont met de meest rechtse knop zo instellen dat alleen fontgroottes van bijvoorbeeld 8 tot 36 punten op een inktbesparende manier worden afgedrukt:

 1. Klik in de groep Ecofont op de knop Instellingen.
 2. Klik op de tab van het tabblad Lettertypen.
 3. Kies (in het bovenstaande voorbeeld) achter Minimale grootte (punten) voor 8.
 4. Kies achter Maximale grootte (punten) voor 36.

Het voorbeeld is overigens fictief: het hangt van het lettertype af (en ook een beetje van de printer) wat het kleinste en het grootste bruikbare font is. Houd als vuistregel 8 aan als ondergrens en 48 als bovengrens.

Tips

Ziet u geen nieuwe knoppen, dan kan het zijn dat de invoegtoepassingen zijn uitgeschakeld. Ga als volgt te werk:

Office 2003:

 1. Kies Extra, Opties.
 2. Klik op de tab van het tabblad Beveiliging.
 3. Stel de beveiliging in op (Laag of) Gemiddeld.
 4. Klik twee keer op OK om de dialoogvensters te sluiten.

Office 2007/2010:

 1. Klik op de Office-knop en kies Opties (voor Word).
 2. Klik op Invoegtoepassingen.
 3. Selecteer onderin het venster COM-invoegtoepassingen en klik op Start.
   
 4. Zet een vinkje bij Ecofont en klik op OK.

 

Fabrikanten van printers, copiers en multifunctionele apparaten verdienen vaak meer aan het verkopen van inkt of toner, dan aan het verkopen van apparaten. Niet verbazingwekkend dat een aantal leveranciers u afraden milieuvriendelijke fonts te gebruiken. Dat is goed voor het milieu, voor uw portemonnee, maar slecht voor hun omzet.

Met de demoversie van Ecofont Software kunt u 14 dagen gratis inktbesparend afdrukken in de fonts Arial, Calibri, Verdana, Times New Roman en Trebuchet. De demoversie werkt niet alleen vanuit Microsoft Word maar ook vanuit Microsoft Outlook.

Windows, Microsoft Office en alle patches en updates moeten op de computer zijn geïnstalleerd. Ook het .NET Framework moet geïnstalleerd zijn. Is dit laatste niet het geval, dan zal het installatieprogramma van Ecofont u helpen .NET te installeren.

Drukt u af door in de groep Ecofont op de knop Geavanceerd te klikken, dan toont Ecofont het volgende dialoogvenster:

Het linkergedeelte van dit venster is erop gericht afdrukken in zwart/wit dan wel grijs/wit te maken. Dat scheelt in uw portemonnee: zwarte inkt of toner is doorgaans goedkoper dan kleurentoners. Maar nog meer geld bespaart u rechts in het venster: bevat uw document afbeeldingen en wilt u het alleen maar afdrukken om de tekst in de trein eens rustig door te lezen, dan is het printen van afbeeldingen pure geld- (en papier-) verspilling. Kies dus voor Zonder afbeeldingen afdrukken om inkt te besparen. En vink Tekst doorschuiven aan om de vrijgevallen plekken te verkleinen, om papier te besparen.

Zie ook

Fonts.

Printereigenschappen.

Conceptkwaliteit gebruiken.