Symptomen

 • U of uw organisatie willen Internet Explorer vervangen door een andere browser.
 • Gebruikers oefenen druk uit op systeembeheer om een andere browser toe te staan, omdat zij thuis werken met Google Chrome, Mozilla FireFox of Apple Safari.

Remedie

In recente Windows versies is het selecteren van een andere browser eenvoudig. U gebruikt daarvoor de optie Start, Standaardprogramma’s.

Verdieping

Soms wil een organisatie een andere standaard webbrowser dan Microsoft Internet Explorer. Deze wordt weliswaar bij Windows geleverd en automatisch bijgewerkt door Windows Update, maar krijgt ook kritiek omdat hij niet alle internetstandaarden ondersteunt en trager is dan sommige concurrenten. Gebruikers op hun beurt installeren vaak meerdere browsers en zijn gecharmeerd van met name Google Chrome en Mozilla FireFox. Apple gebruikers willen om compatibiliteitsredenen weleens overstappen naar de Windows versie van Safari.

Of het installeren van allerlei verschillende browsers een goed idee is, is weer een heel andere vraag. Een supportafdeling zal het liefst zien dat één browser geïnstalleerd wordt op alle zakelijke systemen. Deze wordt dan vooraf goed getest met alle belangrijke websites en webapplicaties. Het up to date houden of herinstalleren van deze browser is ook eenvoudiger dan wanneer de gebruiker geheel vrij wordt gelaten.

Vanuit de Microsoft visie is Internet Explorer een zeer belangrijk onderdeel van Windows. De browser kan in veel gevallen niet gedeïnstalleerd worden. Als u bijvoorbeeld Internet Explorer 9 verwijdert, gaat het systeem terug naar de vorige versie van Internet Explorer. Internet Explorer 8 bij Windows 7 kan officieel wel (optisch) verwijderd worden, maar dan nog blijven grote delen van het programma aanwezig.

Het is dan ook niet zinvol of noodzakelijk Internet Explorer te verwijderen van het systeem. U installeert eenvoudigweg een andere browser en geeft aan dat dit de standaard browser van het systeem moet worden. Microsoft biedt deze optie nadat het bedrijf heeft moeten toegeven aan de antitrust wetgeving van de Europese unie.

 1. Kies in Windows 7 Starten, Standaardprogramma’s.
 2. Klik op Uw standaardprogramma’s instellen.
 3. Selecteer de gewenste browser in de lijst van gevonden programma’s.
 4. Klik op Dit programma als standaard instellen en OK.

Aangezien Internet Explorer hiermee niet verwijderd wordt, kan dit programma nog wel worden gebruikt. Maar na het opstarten zal Internet Explorer telkens ‘zeuren’ dat het niet de standaardbrowser is. Die melding schakelt u als volgt uit:

 1. Kies in Internet Explorer Extra, Internetopties.
 2. Ga naar het tabblad Programma’s.
 3. Zet het selectievakje Een melding weergeven als Internet Explorer niet de standaardbrowser is uit.
 4. Klik op OK.

Uw auteur is na jarenlang gebruik van Internet Explorer overgeschakeld naar Google Chrome. Er zijn geen problemen opgetreden: bij het starten van .html bestanden, het openen van snelkoppelingen in e-mailberichten en dergelijke wordt altijd de nieuwe browser gebruikt en er is geen enkele toepassing die bezwaar maakt tegen het deactiveren van Internet Explorer.

Tips

 • De meeste browsers hebben een instelling waarmee zij tot de standaardbrowser gemaakt kunnen worden. U vindt die instelling bij Google Chrome bijvoorbeeld onder het knopje Google Chrome aanpassen en beheren, Instellingen.
 • Sommige browsers melden u bij het opstarten dat zij niet de standaardbrowser zijn. Door op een knop te klikken kunt u de browser de standaardbrowser maken. Doet u dat, dan zijn de hierboven beschreven stappen overbodig: de browser voert ze voor u uit.