Symptomen

 • De gebruiker wil navigeren en zoeken in (grote) Word 2010-documenten.

Remedie

 • Gebruik het navigatievenster.

Verdieping

Word 2010 laat direct na de start aan de linkerkant in het venster een Navigatie-paneel zien. Daarmee kunt u handig snel in uw documenten bladeren of zoeken. Het paneel bevat drie tabs aan de bovenkant voor evenzoveel functies. Welke actief wordt, is afhankelijk van de handeling die u doet. Dat is enigszins vergelijkbaar met de taakvensters uit de eerdere versies, al bevinden die zich in de regel aan de rechterkant van het venster. Ook in versie 2010 verschijnen er soms panelen rechts, zoals die voor Samenvoegen. Mocht u het taakvenster links niet zien, breng het dan als volgt in beeld:

 1. Ga naar de tab Beeld.
 2. Vink in de groep Weergeven de optie Navigatievenster aan.

Het vensterpaneel laat u in een drietal tabs gemakkelijker bladeren en zoeken in documenten.

Als u in uw document kopprofielen voor hoofdstukken en paragrafen heeft ingesteld, worden die onder de eerste tab als een soort inhoudsopgave weergegeven om snel te kunnen bladeren naar volgende koppen. Ook kan hier een overzichtsweergave worden getoond door bijvoorbeeld subkoppen samen te vouwen (via rechter muisknop).

De middelste tab toont miniatuurweergaven van uw pagina, vergelijkbaar met Adobe Reader voor PDF’s, om snel te navigeren naar verderop gelegen pagina’s.

De derde tab is de bijzonderste: hier wordt na een standaard zoekactie naar aanleiding van uw zoekterm een reeks van vindplaatsen getoond. Op die resultaten kunt u klikken om snel naar zo’n vindplaats te springen. Probeer de werkwijze even uit:

 1. Open een document met een (langere) tekst.
 2. Begin een zoekactie, bijvoorbeeld met sneltoets [Ctrl]+[f] of via de tab Start, Bewerken, Zoeken. Als het navigatiepaneel al niet in beeld stond, verschijnt het in ieder geval nu. Mocht het er al staan, dan wordt het zoekvak gehighlight om uw zoekreeks in te vullen.
 3. Typ een zoekwoord naar keuze en zie dat de overeenkomsten direct in de tekst worden gemarkeerd.

Als uw zoekactie te veel vindplaatsen oplevert, zullen ze niet worden weergegeven op het derde tabje in het paneel (wel in de tekst gemarkeerd). In onderstaande figuur zochten we in een tekst uit de hulpinformatie van Microsoft naar het woord ‘veilig’.

Merk op dat hierdoor ook (of juist vooral) woorden worden gevonden die de tekenreeks ‘veilig’ bevatten. De markering blijft in beeld tot u verdergaat met typen of een andere handeling uitvoert, of u klikt op het knopje met het kruisje achter het zoekvak om de zoekopdracht te beëindigen.

 1. Klik op de derde tab van het navigatievenster. De vijf gevonden instanties staan er in hun context en u kunt zo snel bepalen welke instantie u zoekt. Door op een resultaat te klikken, gaat u er snel naar toe.

Vervangen

Voor de functie Zoeken en vervangen kunt u overigens niet in het navigatiepaneel terecht, daarvoor opent Word het bekende venster Zoeken en vervangen zoals in voorgaande versies. U kunt dit venster wel vanuit het vensterpaneel Navigatie openen door op het keuzepijltje achter het zoekvak te kiezen voor Geavanceerd zoeken. En het is natuurlijk ‘gewoon’ te bereiken via tab Start, groep Bewerken, en vervolgens met de keuzeknop Zoeken, Geavanceerd zoeken te kiezen of direct de optie Vervangen in die groep aan te klikken.

Leesweergave

U kunt het navigatievenster ook gebruiken in de weergave Lezen in volledig scherm. Maar de wijze om het paneel daar te activeren is wel een beetje merkwaardig.

 1. Open indien nodig een (lang) document.
 2. Schakel over naar de weergave Lezen in volledig scherm (via tab Beeld of via de weergaveknopjes rechts onderin het venster).
 3. Klik in het midden van de titelbalk waar de pagina’s zijn aangegeven. Er verschijnt een submenu waarin als laatste optie Navigatievenster staat.

Zie ook

Hyperlinks in inhoudsopgave