Symptoom

  • De gebruiker wil niet ergens in het midden van de pagina beginnen met typen als hij er (per ongeluk) klikt.

Remedie

  • Schakel de optie Klikken en typen uit via de opties van het programma.

Verdieping

Zodra u met een nieuw leeg document bent begonnen, of een nieuwe pagina heeft geforceerd in een bestaand document ([Ctrl]+[Enter]), hoeft u niet per se op de eerste positie van de pagina te beginnen. Standaard heeft Word een optie Klikken en typen die u in staat stelt om in een lege pagina op de plaats te klikken waar u wilt beginnen met typen. Dat is bijvoorbeeld handig als u een titel midden op de pagina wilt maken.

De werkwijze is simpel: klik op de gewenste plek en begin met typen. De tekstverwerker voegt zelf de benodigde onzichtbare tekens (alineamarkeringen en/of tabsprongen) in om op die positie te beginnen. Afhankelijk van waar u precies klikt, wordt zelfs de uitlijning Links, Rechts of Centreren geactiveerd. Het werkt overigens alleen in de Afdrukweergave en in Weblay-out.

Dit verschijnsel bestaat al sinds Word 2000, en hoewel soms erg handig, kan het ook hinderlijk of ongewenst zijn. U kunt die optie ‘Klikken en typen’ dan ook gewoon uitschakelen. Het vinkje daarvoor vindt u in menu Extra, Opties, onderaan op tabblad Bewerken.

Andere versies

• In Word 2007 vindt u de instelling via de Office-knop, Opties voor Word, in versie 2010 via de tab Bestand, Opties, in de categorie Geavanceerd.

Tips

  • Als de optie ingeschakeld is: dan kunt u ook instellen met welke opmaakstijl u direct wilt beginnen.