Symptomen

 •  De gebruiker wil toch sneltoetsen gebruiken, maar hoe werkt dat nu met het lint?
 • En wat zijn de mogelijkheden voor de werkbalk Snelle toegang?

Remedie

In de lintversies van Office 2007/2010 zijn geen menu’s zoals in de oude versies waar achter de menuopties de alternatieve sneltoetsen staan vermeld voor de opties. Toch kunt u nog steeds aanwijzingen vinden welke sneltoetsen in de programma’s te gebruiken zijn in plaats van de opdrachten en opties in het lint of de werkbalk Snelle toegang.

 • Veel(gebruikte) sneltoetscombinaties zoals [Ctrl]+[x] voor Knippen, [Ctrl]+[v] voor Plakken, [Ctrl]+[s] voor Opslaan of [Ctrl]+[z] voor Ongedaan maken, verschijnen in de uitlegkadertjes die u ziet als u zo’n opdracht aanwijst.

Ondanks dat sommige Lint-onderdelen of knoppen dat niet vermelden, zijn daar toch sneltoetsen voor: zo kunt u met [Ctrl]+[m] de alinea inspringen (maar het uitlegkadertje van die knop op het lint vermeldt dat niet), of met [Ctrl]+[Shift]+[t] een negatieve inspringing weer terugdraaien, enzovoorts. U vindt complete lijsten met dergelijke sneltoetsen in de Helpinformatie bij de programma’s.

Om zonder muis uw kantoorprogramma’s in de Office-bundels met een lint te bedienen heeft Microsoft een andere oplossing bedacht. Daarbij zijn toch letters en cijfers nodig, zoals uit onderstaande werkwijze blijkt.

 1. Druk kort op de [Alt]-toets. In het lint en de werkbalk Snelle toegang (en in versie 2007 ook op de Office-knop) verschijnen letters en cijfers zoals u in bijgaande figuur van een deel van het venster van Word 2007 kunt zien.
 2. Toets de [b] en zie dat het submenu van de Office-knop verschijnt. In versie 2010 wordt hiermee de tab Bestand geactiveerd.
 3. Sluit het submenu en druk op [Alt]+[b]. Het submenu verschijnt opnieuw.

De letters die Microsoft heeft gekozen, komen voor een deel overeen met de ‘vergelijkbare’ hoofdmenuopties uit eerdere Office-versies: de Office-knop en de tab Bestand zijn immers de nieuwe varianten van het ‘Bestand-menu’, vandaar dat u de toetscombinatie [Alt]+[b] kunt gebruiken. Voor andere letters geldt dat niet. En de knoppen van de werkbalk Snelle toegang hebben cijfers gekregen in volgorde van links naar rechts: de plaats van een knop op die balk bepaalt dus het cijfer van de toetscombinatie.

Heeft u eenmaal die sneltoetsletters en -cijfers in beeld gebracht, dan zorgt een keuze voor een letter of keuze voor nieuwe sneltoetsmogelijkheden.

 1. Druk op [Alt] en kies vervolgens de letter [n] voor de tab Invoegen.

Er verschijnen nu bij de opties van de tab nieuwe letters waarmee u de opties kunt kiezen. En soms zijn dat er zelfs twee, zoals u ziet in de figuur hieronder, de knop Lege Pagina (NP) en verderop de knop Paginanummer (NU). Deze toetscombinaties typt u na elkaar: dus [n] [p] en [n] [u]. Als u de eerste van zo’n duo intypt, blijven alleen de opties over die met die letter beginnen. Die activeert u dan met de tweede letter, probeer het maar uit. In versie 2010 kunnen er overigens als vervolgkeuzen ook cijfers verschijnen, alleen of in combinatie met letters.

Binnen vensters werken met sneltoetsen (onderstreepte letters dus) is in Office 2007/2010 in sommige gevallen nog steeds mogelijk.

 1. Open in Word het instellingenvenster van de groep Alinea (knopje rechts onderaan in het vak van de groep op de tab Start).
 2. Bekijk welke letters onderstreept zijn.
 3. Breng met een sneltoets het tabblad Tekstdoorloop in beeld. Mocht het venster verschijnen met de vraag om de standaardinstellingen te wijzigen, kies dan Annuleren!
 4. Probeer met of zonder de combinatietoets [Alt] nog enkele mogelijkheden uit.
 5. Sluit het venster met Annuleren (of de toets [Esc]) zodat u uiteindelijk geen instellingen verandert.

Tips

 • Als u gewend bent om de sneltoetsen uit Office 2003 of oudere versies te gebruiken en u wilt die ook in versie 2007/2010 blijven gebruiken, dan kan dat wel. Niet altijd geven ze dezelfde functie, maar als u [Alt] [letter] gebruikt omdat u zo naar een optie in het 2003-menu ging, dan herkent Office dat (zie figuur).

Kies als u deze melding krijgt voor doorgaan met de 2003-methode, door op de vervolgtoets te drukken. Hier in het voorbeeld van de sneltoets voor het invoegmenu [Alt]+[i] zou u kunnen doorgaan met [s] voor Symbool. Want dat werkt in 2007/2010 ook nog. Of annuleer de oude methode met [Esc] en wen aan de nieuwe methode: dus [Alt] [n] [y] (of in 2010 [c]), en [m] om in hetzelfde venster Symbool uit te komen als via de 2003-weg.

Zie ook

Zelf sneltoetsen maken