Symptomen

 • Een programma als Word startte eerst wel op, maar nu niet meer.

Remedie

Het toevoegen van de schakeloptie /safe aan de snelkoppeling waarmee u het programma opstart kan helpen. Hiermee start u het Office programma in een zogenaamde veilige modus. Zaken als invoegtoepassingen worden daarbij uitgeschakeld.

Verdieping

De Microsoft Office toepassingen kennen diverse schakelopties. Eigenlijk nog een overblijfsel uit het DOS-tijdperk, toen u een programma handmatig startte vanaf de opdrachtregel. Daarom worden deze schakelopties ook wel opdrachtregelopties of startopties genoemd.

De schakeloptie die we hier bespreken is /safe. Hiermee start u, in Microsoft terminologie, een toepassing in de veilige modus. De startoptie is in principe van toepassing op alle onderdelen van Microsoft Office en in alle versies te gebruiken. Hij zorgt ervoor dat de toepassing alle invoegtoepassingen overslaat. Deze kunnen immers beschadigd zijn geraakt of incompatibele opdrachten bevatten. Daarnaast kunt u geen sjablonen opslaan, worden herstelde documenten niet automatisch geopend, worden AutoCorrecties en Infolabels niet geladen en worden aangepaste instellingen niet bewaard.

Wanneer de toepassing wel werkt na het toevoegen van /safe is het verstandig te kijken welke invoegtoepassingen aanwezig zijn en welke eventueel voor problemen zorgen. U kunt ze bijvoorbeeld verplaatsen naar een andere map en stuk voor stuk terugzetten naar de opstartmap.

Een schakeloptie wordt toegevoegd achter de programmanaam, en wordt voorafgegaan door een spatie, bijvoorbeeld:

C:\Program Files\Microsoft Office\Office11\winword.exe /safe

De officiƫle manier om in Windows een schakeloptie toe te voegen is deze:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling waarmee u de toepassing wilt starten.
 2. Kies Eigenschappen.
 3. Ga indien nodig naar het tabblad Snelkoppeling en klik in het vak Doel.
 4. Voeg achter .exe de schakeloptie /safe toe, zoals hierboven getoond.
 5. Klik op OK.
 6. Voer het programma uit door de snelkoppeling te gebruiken.

Alleen als in de titelbalk de vermelding “(Veilige modus)” staat, is de veilige modus gelukt.

Een snellere manier in Windows Vista en Windows 7 is deze:

 1. Klik in de Windows taakbalk op de knop Starten.
 2. Typ in het tekstvak de programmanaam, een spatie, en /safe, bijvoorbeeld excel.exe /safe of winword.exe /safe.

Andere versies

In de Microsoft documentatie wordt bij Excel 2007 en 2010 ineens gesproken over een schakeloptie /s of /safemode. Dat is niet juist. Het moet gewoon /safe zijn.

Tips

 • U kunt een Office toepassing ook in veilige modus opstarten door tijdens het opstarten de toets [Ctrl] ingedrukt te houden.
 • Soms start een Office toepassing in veilige modus zonder dat u dat wilde, dus zonder dat een schakeloptie gebruikt werd. In dat geval heeft de toepassing zelf gedetecteerd dat er een probleem op uw systeem is, zoals een incompatibele invoegtoepassing. U moet het probleem oplossen om de Office toepassing weer normaal te laten starten.
 • Wanneer u specifiek alle invoegtoepassingen wilt uitschakelen kunt u de schakeloptie /a gebruiken (A voor Add-ins).

Zie ook

Excel moet starten met gewenste werkmap

Startopties voor Outlook gebruiken om problemen op te lossen