Symptomen

  • Als de gebruiker het programma Word 2010 gestart heeft verschijnt het eerste nieuwe document in compatibiliteitsmodus.
  • Elk nieuw document in deze versie verschijnt in die modus.

Remedie

Als u in uw organisatie rekening moet houden met oudere versies van Office, en u dus uw documenten in de oudere versie wilt opslaan, kunt u de Compatibiliteitsmodus behouden, en in het geval dat nodig is het (nieuwe) document via tab Bestand, Info laten Converteren.

Als u standaard met een nieuw document in Word 2010 formaat wilt beginnen, kijk dan eerst even naar de instellingen via tab Bestand, Opties, Geavanceerd. Onderaan vindt u daar enkele instellingen, waaronder in welke modes u nieuwe documenten of het huidige document wilt opslaan. Sluit na wijziging van de instelling(en) Word af en start het opnieuw.

Is het nieuwe document dat na de vorige actie verschijnt wederom in Compatibiliteitsmodus, converteer dan Normal.dotm naar de nieuwe bestandsindeling. Pas op: u moet dat sjabloon natuurlijk bewerken en niet openen voor een nieuw document. In Office 2010 staat Normal.dotm in de map C:\Gebruikers\<uw naam>\AppData\Roaming\Microsoft\Sjablonen. Als u daar dit bestand niet aantreft, kunt u via tab Bestand, Opties, Geavanceerd, knop Bestandslocaties achterhalen waar zich uw sjablonen bevinden. Werkt u in een netwerksituatie waarin de locatie is ingesteld door Systeembeheer of de ICT-afdeling, overleg dan met hen.

Verdieping

Het probleem is waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat Office 2010 over een oudere versie heen is geïnstalleerd, waarbij de oude Normal.dot is bewaard gebleven. Dat is natuurlijk een document in de oudere indeling, en levert (nieuwe) documenten op van het oude bestandsformaat.

Zelfs als het een 2007-document betreft – dat toch docx als uitgang heeft – start versie 2010 dan de complete Compatibiliteitsmodus op, dus met de beperking in de functies van 2010.

Tips

Om te controleren of een document met docx-uitgang van versie 2007 of 2010 is, kunt u de volgende macro maken:

  1. Ga met [Alt]+[F11] naar de VBA-editor.
  2. Typ er de volgende code:
Sub Versie()
Msgbox activedocument.compatibilitymode
End sub
  1. Voer de macro Versie uit (tab Ontwikkelaars, groep Programmacode, knop Macro’s, dialoogvenster Macro’s, selecteer de macro Venster, klik op knop Uitvoeren).

Het resultaat: 12 staat voor Office 2007, 14 voor 2010.

Zie ook

Bestandsformaten

Opslaan in oude indeling

Sjablonen

Macro’s