Symptomen

 • De gebruiker wil de achtergrond van de afbeelding verwijderen.
 • Eventueel wil hij ook andere opties aan de afbeelding aanpassen, zoals contrast of kleur.
 • De gebruiker wil van datgene wat in het beeldscherm staat een afbeelding maken.

Remedie

In Office bestaan in de versies tot en met 2007 enkele (summiere) opties om afbeeldingen bij te werken, die in andere items in deze uitgave aan de orde zijn gekomen wanneer het onderwerp daar aanleiding toe gaf. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van een afbeelding als die als watermerk moet dienen, het wijzigen van contrast of kleur van een afbeelding, of het aanwijzen van een transparante kleur (als dat mogelijk is in een afbeelding).

In Office 2010 zijn nieuwe afbeeldingsopties verschenen die hieronder nader worden uitgelegd.

Verdieping

‘Photoshoppen’

Office 2010 heeft enkele nieuwe bewerkfuncties voor afbeeldingen gekregen. Weliswaar zijn die nieuwe toevoegingen nog niet direct van het niveau Photoshop, maar u kunt er toch aardige resultaten mee boeken. We laten hieronder in het kort zien wat de nieuwe bewerkingsmogelijkheden zijn, we doen dat aan de hand van een fotobewerking in het programma Word 2010, maar u komt de opties ook in de andere Office-programma’s tegen. Als u wilt ‘mee-oefenen’, gebruik dan een afbeelding naar keuze die u in een leeg document heeft ingevoegd, of maak een schermafbeelding (zie ook verderop). In onderstaande figuur is de foto tot de marges van een liggende A4-pagina uitgerekt om de effecten goed te kunnen zien.

 1. Selecteer de afbeelding.
  Er verschijnt nu een extra tab: Hulpmiddelen voor afbeeldingen rechts op het lint, met één subtab Opmaak. Daar vindt u de diverse (nieuwe) bewerkingsmogelijkheden. Vooral de groep Aanpassen bevat veel nieuwe opties. We nemen hieronder niet alle mogelijkheden met u door, maar voeren ter demonstratie enkele handelingen uit.
 2. Klik in de hulptab op de knop Correcties en wijs in het submenu onder Verscherpen en verzachten de vijf mogelijkheden aan. Hierdoor wordt het effect al op uw afbeelding geprojecteerd, maar nog niet toegepast (‘Directe weergave’).

 1. Bekijk ook via de directe weergave van de knoppen Kleur en Artistieke effecten hoe u uw afbeelding verder nog kunt bewerken. Mocht u ergens ‘per ongeluk’ een optie toepassen, maak die dan weer ongedaan (met [Ctrl]+[z]).
 2. Verken op die manier ook de Afbeeldingstijlen.

Als u de standaardmogelijkheden die in het submenu van de knoppen staan, nauwkeuriger wilt afstellen voor uw bewerking, kies dan voor Opties voor … onderaan in zo’n submenu. In het venster Afbeelding opmaken – dat u trouwens ook ‘gewoon’ had kunnen openen via het rechtermuisknopmenu van de afbeelding – vindt u de bewerkingsopties (en meer) terug met uitgebreide instellingsmogelijkheden.

Achtergrond verwijderen

Een andere nieuwe afbeeldingsfunctie is de optie Achtergrond verwijderen. Daarmee kunt u door het tekenen van lijnen gebieden in de afbeelding aangeven die u wilt handhaven of verwijderen. Bij activeren van de functie verschijnt een paarse film over de afbeelding en een selectierechthoek. Office laat alvast zien welk deel zichtbaar zal blijven bij deze standaardinstelling. Door de rechthoek aan te passen of met de verfijningsgereedschappen in het lint het te bewaren of te verwijderen gebied nader aan te duiden, kunt u heel aardige uitsneden verkrijgen, zoals u in de figuur hieronder aan de vogel op de muur kunt zien.

Het vergt wel enige oefening voordat u handig met deze nieuwe tools zult kunnen omgaan, maar zo krijgt u wel de beschikking over een extra hulpmiddel waarvoor u dan niet allerlei andere programma’s of tools uit de kast hoeft te trekken (en ook geen knip trouwens).

Schermafdruk

Office 2010 heeft nu een functie aan boord om eigen schermafbeeldingen te maken. Een schermafdruk kan bijvoorbeeld handig zijn om een ander te laten zien hoe een programma werkt of waar een bepaalde optie zit, of wanneer u met uw leverancier of helpdesk over een storing overlegt en u wilt laten zien welke (fout)melding verscheen, en dergelijke. Dus heeft u iets in beeld dat u als afbeelding in een tekst of op een dia wilt bewaren, of met een mail wilt versturen, dan maakt u er een schermafdruk van.

Dat kon natuurlijk al met de knop [PrintScreen] op uw toetsenbord: die plaatst een afbeelding van het hele bureaublad – of in combinatie met de [Alt]-toets van alleen het actieve venster – op het klembord van Windows. Daarna kunt u die schermafdruk plakken waar u wilt, in een document, een presentatie of een mail. En eventueel ook in een programma om de afbeelding verder te bewerken of bij te snijden.

Er zijn ook speciale programma’s voor dit doel, zoals GrabIt, SnagIt, MWSnap, ScreenHunter, Gadwin, en nog vele anderen. Microsoft heeft in 0ffice 2010 nu zo’n soort tool ingebouwd.

Via tab Invoegen, Illustraties, Schermafbeelding voegt u wat u ziet op uw scherm toe als afbeelding in het programma waarin u de functie gebruikt. U vindt de optie terug in Word, Excel, PowerPoint en OneNote.

Twee mogelijke werkwijzen:

 1. Klik op de knop Schermafbeelding en kies in het submenu welke van de beschikbare vensters of schermonderdelen u als afbeelding wilt invoegen. In het overzicht staan alle op het bureaublad geopende vensters.
 2. Kies in het submenu van knop Schermafbeelding de optie Schermopname. Er komt nu een matglazen laagje over uw hele scherm te liggen en met uw muis sleept u een kader om het gedeelte van het bureaublad waarvan u een afbeelding wilt maken.

In beide gevallen plaatst Office direct een afbeelding in het programma. De tweede methode is erg handig en is een extra tool die u niet onder Windows beschikbaar heeft.

Tips

 • U kunt beter de [PrintScreen]-toets inzetten om het hele bureaublad te ‘grabben’, want daarvoor is de tweede methode van de Office Schermafbeeldingsoptie toch wel onhandig (maar het kan wel).
 • Wat ontbreekt in deze tool – en wat in de meeste andere tools wel kan – is de mogelijkheid om ook de muiswijzer mee te ‘fotograferen’. Zie hierboven waar de muiswijzer de knop Schermafbeelding aanwijst, en waar het kruis als muiswijzer bij de selectie van het schermdeel is te zien. Waaruit u gevoeglijk mag concluderen dat wij die schermafbeeldingen niet met Office 2010 hebben gemaakt.

Zie ook

Directe weergave.

Afbeeldingen.