Symptomen

  • Office 2007, 2010 of 2013 moet op de pc geïnstalleerd worden, maar een vorige versie mag niet gewist worden.
  • De gebruiker wil een nieuwe versie van Office gaan gebruiken, maar hecht nog aan één pakket uit een voorgaande versie.

Remedie

Het is mogelijk de bestaande versie van Office te behouden wanneer een nieuwere versie van Office geïnstalleerd wordt. Het is ook mogelijk alleen een bepaald pakket te behouden, en alle andere oudere Office-onderdelen te laten verwijderen. We beschrijven hieronder de stappen voor Office 2010:

  1. Voer de installatie van Office 2010 uit en kies Aanpassen.

  1. Kies in het scherm Upgrade uitvoeren de optie Alle vorige versies behouden om een voorgaande versie niet te laten verwijderen.
  2. Kies in het scherm Upgrade uitvoeren de optie Alleen de volgende toepassingen verwijderen en selecteer de toepassingen die u wel wilt verwijderen. Zet u geen vinkje, dan wordt het genoemde programma niet verwijderd.

Verdieping

Hoewel het technisch mogelijk is enkele oude Office-toepassingen of zelfs een hele oude Office versie te behouden, levert dat in de praktijk soms problemen op.

Om te beginnen kan Outlook meestal slecht samenwerken met oudere versies. Ga er dus vanuit dat Outlook altijd wordt bijgewerkt naar de laatste versie.

Verder kan er slechts één toepassing zijn gekoppeld aan een bestandsformaat. Wanneer u dus dubbelklikt op een Microsoft Word bestand, zelfs als dit de (oude) extensie .doc heeft, zal waarschijnlijk de nieuwste versie van Word worden opgestart. Hetzelfde geldt voor de andere pakketten en hun toegewezen bestandsextensies. Wijzigt u de toewijzing of installeert u een oudere Office versie na de nieuwe, dan zal bij dubbelklikken op een document altijd het oudere pakket worden gestart in plaats van het nieuwe.

Daarbij zal Microsoft Office soms in de war raken als de laatste keer een andere versie gestart was. Mogelijk wordt een herstelprocedure van de installatiebestanden in gang gezet. Daardoor moet de gebruiker langer wachten totdat het pakket is opgestart.

Tips

  • Overweeg het gebruik van Virtual PC of een ander virtualisatieprogramma om een aparte installatie van een voorgaande Office versie beschikbaar te stellen. Deze is dan te gebruiken via Virtual PC en zal de normale installatie van Office op de pc niet beïnvloeden.
  • Office 2013 kent een nieuwe installatiemethode waardoor de programma’s volledig naast een bestaande versie kunnen werken.

Zie ook

• Windows XP ondersteunen via Virtual PC.