Symptomen

De gebruiker wil een presentatie verspreiden als een video zodat de bekijker geen PowerPoint (of de viewer ervan) nodig heeft.

De gebruiker wil een presentatie vertonen via een systeem dat alleen videoformaten kan afspelen.

Remedie

  • In PowerPoint 2010 en 2013 bestaat de mogelijkheid om een presentatie op te slaan als video.
  • Standaard wordt een video van de presentatie in WMV-formaat (zie hieronder) opgeslagen, maar dat is ook om te zetten naar formaten als AVI of MPEG dat door andersoortige hard- of software is af te spelen.

Verdieping

U slaat een presentatie in PowerPoint 2010 op als video via Bestand, Opslaan en verzenden, Een video maken. De video wordt opgeslagen in WMV-formaat, de standaardindeling voor Windows Media Player. U heeft daarbij de keuze uit drie afmetingen (zie figuur): voor Computer- en HD-beeldschermen (1024×768 pixels), voor internet en dvd (640×480) of voor draagbare apparaten (320×240).

In de video worden alle animaties en effecten die zijn toegevoegd aan de dia’s meegenomen. Ook zaken als timing, gesproken commentaar en visuele aanwijsbewegingen (zoals met behulp van een ‘laserpointer’) kunnen als u dat wilt, deel uitmaken van de filmversie (zie rechts in de figuur de optie met betrekking tot dergelijk instellingen, onder de video-indeling). Daarnaast kunnen ook de ingevoegde multimedia-elementen zoals achtergrondmuziek of videoclips ingekapseld worden. Kies dan vanwege de prestatie bij voorkeur voor ingesloten objecten in plaats van gekoppelde multimedia-elementen.

U kunt met diverse programma’s achteraf het WMV-bestand omzetten naar een andere indeling zoals AVI of MPEG, zodat het met andere viewers of apparaten is af te spelen. Veel bewerkings- en brandsoftware kan overigens prima met het WMV-formaat om zodat de video van de presentatie nog verder te bewerken, bewaren of verspreiden is.

Andere versies

In oudere versies is deze optie niet aanwezig en zult u de methode ‘Inpakken en wegwezen’ (of benamingen van dergelijke strekking in de verschillende versies) moeten gebruiken. Daarbij wordt de presentatie met een ingebouwde viewer in één pakket verwerkt dat zonder het programma PowerPoint zelf kan worden afgespeeld.

Tips

  • Het hierboven genoemde alternatief van inpakken is trouwens in PowerPoint 2010 ook nog altijd aanwezig. U vindt die optie via tab Bestand, Opslaan en verzenden, Pakket inpakken voor cd.
  • Multimedia-elementen met behoorlijke omvang (bijvoorbeeld in de kwaliteit van het origineel) kunt u via tab Bestand, Informatie met de optie Media comprimeren laten aanpassen voor lagere kwaliteit, voor betere prestatie van de presentatie, voor minder opslagruimte, en dergelijke. Ook als u een video- of audio-element heeft ingekort (via tab Hulpmiddelen voor audio of video), is het handig om voor het exporteren naar een video, die media (opnieuw) te comprimeren.