Symptomen

 • U hebt een nieuwe computer aangeschaft. De verkoper heeft aangegeven dat Microsoft Office (2007) is geïnstalleerd. Toch verloopt het starten van een van de Office-programma’s anders dan u gewend bent. U ziet een venster dat er aan de bovenkant als volgt uitziet:

Remedie

 1. Controleer allereerst of het juist is dat u een pc met een evaluatieversie hebt besteld en (belangrijker nog) hebt betaald. Of hebt u toch betaald voor een pc met een volledige versie. In dat geval gaat u terug naar de winkel.
 2. Hebt u inderdaad een pc met evaluatieversie aangeschaft, maak er dan goed gebruik van. We gaan er in het kader van dit artikel even vanuit dat het geld u niet op de rug groeit: u hebt immers net een nieuwe, dure computer gekocht. Als eerbaar burger hebt u echter het recht de proefversie die door Microsoft is aangeboden, optimaal te benutten. Dit doet u als volgt.
 • Zorg dat u geen verbinding met het internet hebt voordat u verder gaat.
 • Klik in het onderste deel van het venster op de knop met het rode kruisje:

 • Het Office-programma dat u wilt starten laat het volgende dialoogvenster zien:

In dit venster wordt aangegeven dat u het programma nog een beperkt aantal keer kunt starten. Dit aantal begint met 25 en elke keer dat u een Office-programma start, gaat er een vanaf.

 • Open twee of drie documenten en typ er een willekeurige tekst in. Sla de documenten niet op. Op deze manier zorgt u ervoor dat u het Office-programma niet per ongeluk sluit: u krijgt immers minimaal twee of drie keer de vraag of u het document wilt opslaan. U kiest dan voor Annuleren om te voorkomen dat het Office-programma wordt afgesloten en u één startpositie verspeelt.

Hebt u Microsoft Office al een of meer keer gestart, dan verschijnt bij een volgende start het onderstaande dialoogvenster:

Het venster is in werkelijkheid iets hoger, maar de inhoud blijft dezelfde: Microsoft vraagt u of u beschikt over een legale, nog installeerbare versie van Office beschikt.

 • Er verschijnt weer een volgend dialoogvenster waarin wordt aangekondigd hoe vaak u nog een Microsoft Office-programma kunt starten. Ga weer te werk zoals hierboven omschreven.

Op deze manier kunt u uw Office-evaluatieversie gedurende enige tijd op een legale manier gebruiken. Is de teller gedaald van 25 naar 3, 2 of 1, neem dan geen risico. Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het deksel op zijn neus. Start u weer een Office –programma, en verschijnt het als eerste in dit artikel afgebeelde venster, klik dan op de knop:

Start het Office-programma met de vraag of u de productsleutel wilt opgeven, en u merkt dat u nog maar een zeer beperkt aantal startmogelijkheden hebt, klik dan op OK als gevraagd wordt: Wilt u nu een productcode opgeven?

In beide gevallen krijgt u de gelegenheid een productcode op te geven.

 1. Zoek de productcode van uw Office-pakket op. Deze vindt u op een sticker aan de binnenzijde van de cd-hoes.
 2. Typ de productcode in het daarvoor bestemde tekstvak en klik op Doorgaan.
 3. Doorloop het installatieproces.
 4. Klik op Sluiten om het laatste dialoogvenster af te sluiten.

Tips

Werkt u met de evaluatieversie van Office, en heeft uw computer geen verbinding met internet, dan kan een venster verschijnen dat meldt dat Microsoft wil controleren of er al een bijgewerkte versie van Office is geïnstalleerd. Hiertoe moet ofwel een ActiveX-besturingselement geïnstalleerd worden, of u moet de Office-versie van uw computer verwijderen en de proefversie van Office via www.office.com installeren. Klik op Accepteren of surf naar de Office-website om de gratis proefversie te activeren.