Symptomen

  • U wilt de snelle methoden voor plakken op speciale manieren toepassen.

Remedie

Snelste methode in 2010:

  1. Plak het eerder geknipte of gekopieerde object, tekstdeel, item, et cetera, via sneltoets [Ctrl]+[v] op de doellocatie. Er verschijnt een kadertje met een klembordje (zoals in eerdere versies), maar nu ook met ‘(Ctrl)’ erbij vermeld.
  2. Druk eenmaal op de [Ctrl]-toets (niet ingedrukt houden). Onder het klembordje verschijnt een kadertje met de plakmogelijkheden (kan overigens ook in beeld gebracht worden met een muisklik).
  3. Kies de letter van de gewenste plakoptie.

Verdieping

In het voorbeeld in de figuur hierboven van Word 2010 kunt u kiezen uit (wijs eventueel de opties aan om de uitlegkadertjes te lezen):

O; Opmaak van bron behouden. Dit komt overeen met ‘normaal’ plakken. Als dat is wat u wilt, is een letter kiezen eigenlijk niet meer nodig. De mogelijkheid om die letter te kiezen moet er wel zijn, want zoals in de figuur te zien: u zou als standaardoptie een andere plakmethode kunnen hebben ingesteld.

M; Opmaak samenvoegen

T; Alleen tekst behouden. Is hetzelfde als Plakken speciaal, Niet-opgemaakte tekst.

Zie verderop ook nog andere plakmogelijkheden.

Het aanwijzen van de plakopties heeft trouwens nog een handige bijwerking: u ziet door de Directe Weergave alvast wat het resultaat zal zijn van uw keuze. Dat kan onder andere afhankelijk zijn van de exacte locatie waar u plakt: zo kan er bijvoorbeeld wel of geen verschil zijn tussen opmaak samenvoegen of alleen tekst behouden.

Die vernieuwde vorm van de plakopties verschijnt altijd en in elke Officetoepassing als u iets plakt, op welke wijze dan ook, via (snel)menu of sneltoets. Welke opties u aangeboden krijgt, kan wel sterk verschillen in het ene of andere programma. Bijvoorbeeld in Excel 2010 zijn er heel wat meer vormen van ‘plakken speciaal’ die u kunt kiezen dan in Word, zoals u in onderstaande figuur kunt zien.

Zou u plakken met behulp van het contextmenu (via de rechter muisknop dus), dan verschijnen enkele van de plakopties in dat snelmenu. Via de optie Plakken speciaal (zie onderstaande figuur) komt u alsnog bij alle mogelijke plakopties, of eventueel weer bij… Plakken speciaal.

Het plakken van de formule is eigenlijk de ‘normale’ plakactie, en die komt in dit geval niet alleen overeen met de meest linkse plakoptie, maar ook met de actie via de knop met ƒx. Maar u kunt uiteraard ook kiezen voor het plakken van alleen de waarden of andere opties. Verken de mogelijkheden door de opties aan te wijzen (uitlegkaders en voorbeeld via Directe Weergave in het venster).

De uitgebreide(re) set aan plakmogelijkheden vindt u ook via de knop Plakken op tab Start. Met een van de nieuwe plakopties zullen sommige gebruikers waarschijnlijk erg blij zijn: ‘Plakken met behoud van kolombreedtes’. Eindelijk mogelijk en erg handig!

Merk trouwens verder op in bijgaande figuur dat als u een cel aanklikt met de rechter muisknop, er behalve een snelmenu ook een mini-werkbalk verschijnt. Dit nieuwe verschijnsel bestaat sinds Office 2007 en hier in de variant in Excel staan natuurlijk knoppen voor specifieke Excelmogelijkheden, zoals getalopmaak en notatie.

Andere versies

In Office 2007 laat het klembordje – daar zonder vermelding van ‘(Ctrl)’ – een ander kadertje zien (zie onderstaande figuur), waarin ook enkele plakopties worden voorgesteld.

Tip

  • Zolang het klembordje in beeld blijft kunt u met [Ctrl] en de letter van de plakoptie blijven plakken op die plek. Wilt u het klembordje uit beeld hebben, druk dan eenmaal op [Escape]. Werkt ook in Office 2007.