Symptomen

  • De gebruiker wil in PowerPoint zijn dia’s als breedbeeld presentatie maken.
  • De gebruiker wil een lege presentatie in PowerPoint standaard met een breedbeeldinstelling beginnen.

Remedie

Kies in PowerPoint 2007 of 2010 tab Ontwerpen, groep Pagina-instelling, knop Pagina-instelling in het instellingsvenster voor de ‘afmeting’ die u wenst, zoals in bijgaande figuur voor Diavoorstellling (16:9).

Om deze indeling als standaard in te stellen als u PowerPoint 2007 of hoger start, volg dan de werkwijze hieronder.

Verdieping

Hoewel heel veel gebruikers ondertussen van een breedbeeldscherm zijn voorzien, beginnen ook PowerPoint 2007 en 2010 nog standaard met een dia in een 4:3 verhouding voor de ‘traditionele’ beeldschermen. Er zijn zoals hierboven aangegeven wel breedbeeldinstellingen in het programma, maar dan moet u ze eerst kiezen na het starten van een nieuwe presentatie. Een alternatief is om een volledig voor breedbeeld aangepaste sjabloonpresentatie te openen (meegeleverd met PowerPoint).

Maar ook van elke andere sjabloon of presentatie kunt u een breedbeeldvariant maken door op de tab Ontwerpen bij Pagina-instelling een verhouding 16:9 (als breedbeeld-tv) of 16:10 (meeste breedbeeldschermen) voor de dia in te stellen, zoals hierboven beschreven. Mocht u dit als standaard willen, ga dan als volgt te werk:

  1. Begin in een lege presentatie.
  2. Schakel over naar het diamodel (tab Beeld, Diamodel) en regel daar de gewenste pagina-instelling (nu op tab Diamodel dus).
  3. Sluit het Diamodel af.
  4. Sla het bestand (met deze en eventueel ook andere gewijzigde instellingen) op als Blank.potx in de map waar uw sjablonen staan. Als u bij Opslaan als kiest voor PowerPoint-sjabloon, komt u als het goed is vanzelf in de juist map (bijvoorbeeld C:\Gebruikers\<uwnaam>\AppData\Roaming\Microsoft\Sjablonen).

De naam Blank zorgt ervoor dat PowerPoint opent met uw (aangepaste) standaardinstellingen. U mag de sjabloon ook best een andere naam geven, bijvoorbeeld als beide diaverhoudingen door elkaar voorkomen. Maar dan moet u die breedbeeldvariant wel via optie Nieuw ophalen.