Symptoom

Ik wil een grafische afbeelding vergroten, maar dan gaat de kwaliteit fors achteruit.

Remedie

Wanneer u een afbeelding in bijvoorbeeld Word of PowerPoint invoegt en groter sleept, kan het zijn dat de afbeelding erg ‘blokkerig’ wordt. De afbeelding is dan een zogenaamde bitmap en beschikt niet over voldoende beeldpunten om in de door u gewenste afmetingen een scherp beeld op te leveren.

Bepaalde soorten afbeeldingen, zoals logo’s of technische tekeningen, kunt u beter maken of aangeleverd krijgen als vector-afbeelding. Deze zijn oneindig schaalbaar zonder kwaliteitsverlies.

Gebruik ‘bitmapped’ beelden, zoals foto’s, met een goede kwaliteit. U kunt ze dan in een goed grafisch programma de juiste maat geven. In Photoshop gebruikt u het menu Afbeelding, Afbeeldingsgrootte en bepaalt u zorgvuldig de gewenste afbeeldingsgrootte, resolutie en berekeningsmethode.

Verdieping

De meeste afbeeldingen die u in Microsoft Office applicaties zult gebruiken zijn zogenaamde bitmapped afbeeldingen. Hiermee wordt bedoeld dat het grafische bestand bestaat uit een groot aantal beeldpunten ofwel pixels. Het aantal pixels horizontaal en verticaal bepaalt de grootte van de afbeelding. De afdrukresolutie bepaalt de grootte van de uiteindelijke afdruk op papier.

Stel dat u een clipart-afbeelding binnenhaalt in Microsoft Word. Door aan één van de hoekpunten te slepen kunt u de afbeelding groter maken, desgewenst tot de hele pagina wordt bedekt. De clipart-afbeelding is echter bedoeld om als kleine illustratie te worden gebruikt. De beeldgrootte is bijvoorbeeld 120 x 100 pixels. Wanneer u de afbeelding groter maakt in Word komen er geen pixels bij. U vergroot alleen de aanwezige beeldpunten, met een grof en lelijk resultaat tot gevolg.

Een beter systeem voor het tekenen van objecten gebruikt vectoren. Een vector-afbeelding bevat mathematisch omschreven lijnen, krommen, objecten en vlakken. Een cirkel is niet zomaar een verzameling puntjes, maar een omschrijving van de vorm, lijnstijl, lijndikte en kleur. Om die reden kan een vector-afbeelding zonder verlies van detail worden vergroot en verkleind. Programma’s om schaalbare afbeeldingen mee te maken zijn onder meer AutoCAD, CorelDRAW en Adobe Illustrator.

Tips

  • Bestanden met de extensie .bmp, .gif, .jpg, .jpeg, .pcx, .tif, .tiff, .bmp zijn altijd bitmapped afbeeldingen.
  • Bestanden met de extensie .wmf (Windows Metafile), .cdr (CorelDRAW), .dxf (AutoCAD), .svg (Scalable Vector Graphics) en .wps (Encapsulated PostScript) zijn altijd vector-afbeeldingen.