Symptoom

Met [PrtScn] krijg ik afdruk van een heel scherm en ik heb maar een stukje nodig.

Remedie

Via Invoegen, Illustraties, Schermafbeelding (in Office 2016 Schermopname) voegt u wat u ziet op uw scherm toe als afbeelding in het programma waarin u de functie gebruikt. U vindt de optie terug in Word, Excel, PowerPoint en OneNote.

Verdieping

Sinds Office 2010 beschikken de meest gebruikte applicaties over een functie om eigen schermafbeeldingen te maken. Een schermafdruk kan bijvoorbeeld handig zijn om een ander te laten zien hoe een programma werkt of waar een bepaalde optie zit, of wanneer u met uw leverancier of helpdesk over een storing overlegt en u wilt laten zien welke (fout)melding verscheen, en dergelijke. Dus heeft u iets in beeld dat u als afbeelding in een tekst of op een dia wilt bewaren, of met een mail wilt versturen, dan maakt u er een schermafdruk van.

Dat kon natuurlijk al met de knop [PrintScreen] of [PrtScn] op uw toetsenbord: die plaatst een afbeelding van het hele bureaublad – of in combinatie met de [Alt]-toets van alleen het actieve venster – op het klembord van Windows. Daarna kunt u die schermafdruk plakken waar u wilt, in een document, een presentatie of een mail. En eventueel ook in een programma om de afbeelding verder te bewerken of bij te snijden.

Er zijn ook speciale programma’s voor dit doel, zoals GrabIt, SnagIt, MWSnap, ScreenHunter en nog vele anderen. Microsoft heeft in Office 2010 en hoger nu zo’n soort tool ingebouwd.

Twee mogelijke werkwijzen:

  1. Klik op de knop Schermafbeelding (in Office 2016 Schermopname) en kies in het submenu welke van de beschikbare vensters of schermonderdelen u als afbeelding wilt invoegen. In het overzicht staan alle op het bureaublad geopende vensters.
  2. Kies in het submenu van de knop de optie Schermopname. Er komt nu een matglazen laagje over uw hele scherm te liggen en met uw muis sleept u een kader om het gedeelte van het bureaublad waarvan u een afbeelding wilt maken.

In beide gevallen plaatst Office direct een afbeelding in het programma. De tweede methode is erg handig en is een extra tool die u niet onder Windows beschikbaar heeft.

Tips

  • U kunt beter de [PrintScreen]-toets inzetten om het hele bureaublad te ‘grabben’, want daarvoor is de tweede methode van de Office Schermafbeeldingsoptie toch wel onhandig (maar het kan wel).
  • Wat ontbreekt in deze tool – en wat in de meeste andere tools wel kan – is de mogelijkheid om ook de muiswijzer mee te ‘fotograferen’.