Symptoom

  • ‘Capelle aan den Ijssel’ verschijnt in het document van de gebruiker, dat moet IJssel zijn, dus met twee hoofdletters aan het begin. Word corrigeert automatisch twee beginhoofdletters – meestal een typefout – naar een enkele.

Remedie

Meteen na het typen van het woord wordt het probleem gecorrigeerd. Maak deze correctie indien dit niet gewenst is, metéén ongedaan (via menu Bewerken, Ongedaan maken, de knop op de werkbalk of toetscombinatie [Ctrl]+[Z]).

Als het automatisch corrigeren meestal ongewenst is, vink dan de optie uit (zie figuur, venster van Word 2000 boven en Word 2016 onder).

In Word 2000-2003 vindt u dat gemakkelijk via het menu Extra, AutoCorrectie. Kies in latere Word versies, zoals 2016, bijvoorbeeld Bestand, Opties, Controle.

Verdieping

AutoCorrectie is – behalve voor de hierboven beschreven correctiemogelijkheid – een functie waarbij woorden vanuit een soort ‘eigen’ woordenlijst worden gecontroleerd, en waarin al een behoorlijk aantal veel gemaakte typefouten zijn opgenomen. Zo wordt het woord millieu tijdens het typen vervangen door het correcte milieu,  impressario door impresario, e.d. De reeds aanwezige lijst bevat o.i. niet echt de meest voorkomende gevallen van typefouten, maar u kunt de lijst naar believen aanpassen, uitbreiden of opschonen.

Tips

  • Reeds gemaakte typefouten in documenten die u hebt geopend – die u wel vaker maakt bijvoorbeeld – kunt u tijdens een spellingcontrole toe laten voegen aan de AutoCorrectie-lijst via een knop in het dialoogvenster Spelling of de menuoptie in het snelmenu (rechter muisknop).
  • Autocorrectie bevat verder functies zoals het automatisch omzetten van de beginletter van een zin in een hoofdletter. Maar omdat dat wordt veroorzaakt door o.a. de punt aan het einde van de vorige zin, ontstaan er ook soms ‘foutieve’ verbeteringen zoals: T.a.v. Dhr. J. Van Dijk waarin de v geen hoofdletter dient te zijn. Via Extra, Autocorrectie kunt u ook uitzonderingen definiëren, bijvoorbeeld geen hoofdletter na Dhr. maar dat resulteert ook in een fout: Dhr. van Dijk is goed, Dhr. j. Van Dijk niet bepaald!