Symptoom

  • U wilt weten hoe vaak een bepaald woord in de tekst voorkomt.

Remedie

Zoek en vervang het woord door zichzelf (bijvoorbeeld via [Ctrl]+[h]). Aan het eind van de zoek/vervangactie – waarbij uw tekst natuurlijk niet verandert – vermeldt Word hoeveel items er zijn vervangen. Dus hoe vaak het betreffende woord in uw tekst staat.

Verdieping

De reguliere mogelijkheid in Word om het aantal woorden in een tekst te tellen – of het aantal tekens, regels, alinea’s, en dergelijke – is iets anders. Deze optie vindt u vaak in de stausregel (klik op de vermelding van het aantal tekens). Kies bij Word 2000-2003 het menu Extra, Woorden tellen en bij latere versies het lint Controleren, Aantal woorden. Deze functie is erg handig als uw tekst aan een bepaalde maximumlengte is gebonden.
Verder is het mogelijk om een deel (selectie) van uw tekst laten tellen. Maar u heeft er niet de mogelijkheid om aan te geven welke specifieke woorden, woordgroepen of tekens u wilt tellen.

Tips

  • Eventueel kunt u ook opmaakkenmerken en alle andere speciale tekens die u bij zoeken en vervangen kunt gebruiken (maar geen jokers!) in de teltruc betrekken. Vergeet dan niet die in zowel het zoek- als het vervangvak in te stellen. Anders verandert uw tekst alsnog!