Symptoom

  • U wilt af en toe Word documenten afdrukken naar een specifieke printerdriver. Daarna moeten de afdrukopdrachten weer naar de normale standaardprinter gaan.

Remedie

Sommige toepassingen, zoals faxoplossingen, worden geleverd met een speciale macro. Deze wordt meestal geactiveerd met een knop in een werkbalk. De macro onthoudt de standaardprinter, wisselt naar de eigen printerdriver, drukt het document af en stelt daarna de standaardprinter weer in.

Een dergelijke macro is nuttig wanneer de gebruiker slechts incidenteel naar de printer afdrukt. Het handmatig instellen van deze printer levert problemen op omdat de gebruiker vergeet de standaardprinter na het afdrukken weer in te stellen. Volgende afdrukopdrachten gaan dan naar de verkeerde printerdriver.

De macro bewijst niet alleen zijn diensten bij het afdrukken naar een faxdriver, maar bijvoorbeeld ook bij het maken van PDF documenten of het incidenteel afdrukken naar een kleurenprinter. Plaats de macro onder een knop in de werkbalk en geef deze een duidelijk icoon en een duidelijke beschrijving.

Verdieping

Een macro voor het incidenteel wisselen van printerdriver ziet er ongeveer als volgt uit:

Sub PrinterWisselen()
Dim strActieveprinter As String
' Huidige printerdriver achterhalen
strActieveprinter = Application.ActivePrinter
' Wisselen naar andere printerdriver
Application.ActivePrinter = "PDF Studio"
' Het huidige document afdrukken naar deze printer
ActiveDocument.PrintOut
' De standaard printer weer instellen
Application.ActivePrinter = strActieveprinter
End Sub

De macro slaat de naam van de huidige printerdriver in de string strActieveprinter op. Daarna wordt gewisseld naar een andere printer en wordt het gehele document afgedrukt. Tenslotte stelt de macro de vorige printerdriver weer in.
U moet één belangrijke wijziging aanbrengen, namelijk de naam van de nieuwe actieve printer. Deze staat tussen aanhalingstekens in de regel:

Application.ActivePrinter = "PDF Studio"

In plaats van de hier gebruikte printernaam “PDF Studio” dient u de voor uw toepassing juiste printernaam te gebruiken. U kunt de macro verder verbeteren door foutafhandeling in te bouwen en het afdrukken van één of meerdere pagina’s mogelijk te maken.