Symptomen

 • Er is een macro aan een knop gekoppeld, maar de afbeelding die de knop laat zien maakt onvoldoende duidelijk waar de knop voor staat.
 • Een werkbalk toont een lege knop: de gebruiker wil daar een plaatje op zetten.

Remedie

Om dit probleem in Office 2000 of 2003 te verhelpen gaat u als volgt te werk:

 1. Geef de opdracht Extra, Aanpassen.
  Het dialoogvenster Aanpassen verschijnt. U gaat het dialoogvenster niet gebruiken: de aandacht gaat uit naar de werkbalken.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de aan te passen knop.
 3. Kies Knopvlak wijzigen.
  Er verschijnt een palet met knopvlakken (zie de figuur).
 4. Klik op het knopvlak van uw keuze.
 5. Klik in het dialoogvenster Aanpassen op de knop Sluiten.

Verdieping

Office kent een vrij consequente gebruikersinterface. In ‘gewoon Nederlands’: Office mag dan bestaan uit een groot aantal programma’s, maar ze zien er allemaal hetzelfde uit. Office-gebruikers hoeven dus niet telkens opnieuw een nieuw programma te leren. Wie in Word een tekst vet kan maken, kan dat binnen de kortste keren ook in Excel of in PowerPoint.

Gaat u zelf macro’s en programma’s aan Office toevoegen, houd dan rekening met de pictogrammen die Microsoft gebruikt. Klik in het dialoogvenster Aanpassen op de tab van het tabblad Opdrachten. Loop de Categorieën aan de linkerkant van dit dialoogvenster een voor een af, en bekijk aan de rechterkant welke pictogrammen in die categorie beschikbaar zijn. Ziet u een knopvlak dat u graag wilt gebruiken? Ga dan als volgt te werk:

 1. Klik op de regel met het gewenste knopvlak.
 2. Sleep de knop naar één van de werkbalken.
 3. Klik met de rechtermuisknop op deze knop.
 4. Kies Knopvlak kopiëren.
 5. Klik op de knop die u een ander uiterlijk wilt geven.
 6. Kies Knopvlak plakken.

Hebt u in een Excel-werkbalk een knop gemaakt die alle cellen met foutwaarden selecteert, dan is er niet echt een voor de hand liggend knopvlak beschikbaar. Toch kunt u uw knop een fraai uiterlijk geven:

 1. Kopieer het knopvlak van de knop die het best lijkt op het pictogram dat u wilt maken. In dit voorbeeld is het aardig de foutzoek-knop met een ‘bommetje’ op te sieren. Daarvoor is knopvlak met een cirkel een goed uitgangspunt. Daarom is uit de werkbalk Werkset Besturingselementen de knop Keuzerondje gekozen. Het knopvlak daarvan is geplakt op een lege knop.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de aan te passen knop.
 3. Kies Knopvlak bewerken.
  Het dialoogvenster Knopeditor verschijnt. U ziet dat het pictogram is opgebouwd uit gekleurde vlakjes. U kunt de kleur van een vlakje veranderen door een kleur te kiezen en op het vlakje te klikken. De gekleurde vlakjes worden straks als gekeurde puntjes op de knop afgebeeld. U krijgt alvast een indruk in het vak Voorbeeld, middenonder in het dialoogvenster.
 4. Klik twee keer op de knop met de omlaagwijzende pijl (deze knop staat linksonder in het dialoogvenster). Het pictogram wordt in z’n geheel twee rijen omlaag verplaatst.
 5. Klik twee keer op de knop met de omlaagwijzende pijl (deze knop staat linksonder in het dialoogvenster). Het pictogram wordt in z’n geheel twee rijen omlaag verplaatst.
 6. Klik op de kleur zwart in de groep Kleuren. Vul de cirkel met zwarte vlakjes. En neem ook de andere zwarte vlakjes uit de figuur over.
 7. Klik op de kleur wit. Maak de drie vlakjes in het bommetje wit.
 8. Klik op de kleur rood. Maak de drie laatste vlakjes van het ‘lontje’ rood.

Tips

 • Staat de aan te passen knop op een werkbalk die op dit moment verborgen is, begin dan met het zichtbaar maken van de betreffende werkbalk. U hoeft geen aparte opdracht te geven. Klik in het dialoogvenster Aanpassen op de tab van het tabblad Werkbalken. Zet vervolgens een vinkje bij de werkbalk met de aan te passen knop. De aangevinkte werkbalk wordt direct zichtbaar gemaakt.
 • In plaats van de opdracht Extra, Aanpassen mag u ook de opdracht Beeld, Werkbalken, Aanpassen gebruiken. Of u klikt met de rechtermuisknop op de achtergrond van een zichtbare werkbalk en kiest Aanpassen in het afrolmenu.
 • De achtergrond van een pictogram moet u niet wit maken of een achtergrondkleur geven. Gebruik de ‘kleur’ Wissen om de achtergrond van het pictogram doorzichtig te maken.