Symptomen

 • Een reeks cellen in Excel bevat de volledige naam van een persoon. We willen de voornaam en de achternaam in aparte kolommen opnemen.
 • Een reeks cellen in Excel bevat zowel de postcode als de plaatsnaam. Postcode en plaatsnaam moeten in twee aparte kolommen terecht komen.

Remedie

Stel dat in kolom A vanaf rij 1 een reeks volledige namen voorkomt.

 1. Maak in cel B2 de volgende formule: =LINKS(A2; VIND.SPEC(” “;A2))
 2. Maak in cel C2 de volgende formule: =DEEL(A2; VIND.SPEC(” “;A2)+1;LENGTE(A2))
 3. Kopieer deze formules naar beneden zover er namen in kolom A staan.
Een naam splitsen in voornaam en achternaam

Verdieping

De formule =LINKS(A2; VIND.SPEC(” “;A2)) werkt als volgt:
LINKS geeft een aantal tekens, geteld vanaf de linkerkant van de opgegeven tekstreeks. Deze bevindt zich in dit voorbeeld in cel A2. Met VIND.SPEC geeft u op dat u een spatie zoekt (” “) in de tekenreeks in A2 en de positie daarvan wilt retourneren. Bij de naam “Peter de Smet” zal deze formule alle tekens tot het zesde teken – de gevonden spatie – weergeven.
De formule =DEEL(A2; VIND.SPEC(” “;A2)+1;LENGTE(A2)) werkt als volgt:
DEEL geeft een aantal tekens vanaf een beginpositie tot een eindpositie (Engels: MID). Deze functie kent drie argumenten: tekst, begin_getal en aantal-tekens. Eerst geeft u de tekst op, in dit voorbeeld in cel A2. Voor het tweede argument gebruikt u de functie VIND.SPEC. Daarmee geeft u op dat één positie na de eerste spatie wilt beginnen. Het derde argument retourneert de tekenlengte van de tekst in A2. Het resultaat is de achternaam van de persoon. Tenminste, wanneer dit de naam vanaf de eerste spatie is. Achtervoegsels als “Jr.” worden bij deze methode goed meegenomen. Een voornaam zonder verbindingsstreepje, zoals “Jan Peter Balkenende” levert echter problemen op.

Om de postcode en plaatsnaam te scheiden is slechts een kleine aanpassing in de formules nodig. Stel dat een postcode als “1021 XA Amsterdam” in cel A13 staat:

 1. Maak in cel B2 de volgende formule: =LINKS(A2; VIND.SPEC(” “;A2))
  Let op het gebruik van twee spaties tussen de aanhalingstekens!
 2. Maak in cel C2 de volgende formule: =DEEL(A2; VIND.SPEC(” “;A2)+2;LENGTE(A2))
  Let op het gebruik van twee spaties tussen de aanhalingstekens!
 3. Kopieer deze formules naar beneden zover er namen in kolom A staan.